KYUSHO JUTSU
kyusho:
Kyusho jitsu is de naam gegeven door Hohan Soken en betekent in het Japans “one second fight”. Of het gevecht beëindigen in één seconde.
Het toevoegsel “jitsu” in het Japans betekent “discipline, vaardigheid”
Het is een aanvullend aspect van krijgskunsten waarbij gebruik gemaakt wordt van vitale of gevoelige punten op het lichaam om een tegenstander hetzij geheel, hetzij gedeeltelijk uit te schakelen.
Kyusho Jitsu maakt gebruik van de acupunctuur theorie die stelt dat als je de energie doorstroming door de meridianen beïnvloedt, dit de algemene of specifieke toestand van het lichaam beïnvloedt. Middels de vijf elementenleer of de 24 uren cyclus wordt bvb aangegeven in welke volgorde de punten geraakt moeten worden om het meeste effect te hebben.
Zeer typisch is de specifieke kyusho knock out waarbij men met een schijnbaar lichte slag zijn tegenstander KO kan doen gaan. Kyusho Jitsu kent echter ook een Westers wetenschappelijke verklaring. Ieder acupunctuurpunt ligt immers ergens op een zenuw. Wat wil zeggen dat als men een acupunctuurpunt raakt, men ook een zenuw activeert. Hierdoor treedt men in een neurologische logica en zijn alle neurologische wetten op kyusho van toepassing.
De kyusho KO is niets anders dan een syncope of bloeddrukval die gegenereerd wordt door de activering van de nucleus tractii solitari in de hersenstam. Dit gebeurt onder andere door meerdere zenuwimpulsen tegelijk te activeren of welbepaalde specifieke zenuwpunten zoals de vasovagale punten.
Kyusho Jitsu is de moderne versie van de oude Chinese krijgskunst discipline Dim Mak, welke ontstond in de 13e eeuw na Christus en die de eigenlijke basis van het huidige Tai Chi is.
De oude meesters ontdekten dat door bepaalde punten op het lichaam aan te raken in een welbepaalde volgorde, de juiste richting en hoek en met de gepaste intensiteit, zij een bepaalde reactie van het lichaam van de tegenstander konden bekomen.
Bepaalde combinaties van punten schakelden een deel of zelfs het gehele lichaam tijdelijk uit. Sommige combinaties bleken zelfs in staat om iemand definitief uit te schakelen. (vandaar de naam)
Omwille van het gevaar van de door hun ontdekten technieken waren de meesters bang dat mensen de kennis zouden misbruiken en verborgen ze daarom in kata of stijloefeningen.
Natuurlijk bleef deze kennis niet alleen in China, maar bereikte zelfs Okinawa, Korea en Japan alwaar het zijn toepassingen vond in de daar gebruikte krijgsdisciplines.
Zodoende is Dim Mak geen op zich staande krijgskunst, maar veeleer een aanvulling op alle andere krijgskunsten die de daarin gebruikte technieken veel doeltreffender maakt.
Helaas deed ook hier de tand des tijd zijn werk en ging veel van de oorspronkelijke kennis verloren bij de overdracht van meester op leerlingen. Niet in het minst omdat sommige meester ze doelbewust verzwegen of fout doorgaven om de “vijand” te misleiden.
Gelukkig zijn er hedendaagse meesters (vooral Westerse) die dankzij diepgaande studie erin geslaagd zijn het grootste deel van de verloren gegane kennis terug te reconstrueren, zodat ze vandaag weer kan geïmplementeerd worden door de krijgskunstbeoefenaars die hun kunst optimaal willen uitbouwen.
Theo De Gelaen is een Wetenschapper die meer dan 20 jaar Oosterse geneeskunde bestudeerde en tevens Qi gong meester is. Hij studeerde ook neurologie en neuropsychologie samen met kwantum fysica. Dit in combinatie met zijn 30 jaar ervaring als krijgskunstenaar stelde hem in staat om beide systemen optimaal met elkaar in overeenstemming te brengen in zijn EWS (East-West system)
Een systeem dat Dim Mak en kyusho voor iedereen toegankelijk maakt.
De integratie van Qi gong en Fa jin in het EWS maakt de toepassingen van de technieken uit eender welke krijgskunst nog efficiënter en met minder kracht uit te voeren.
Het is een mooi voorbeeld van de KRACHT van KENNIS, dankzij de KENNIS van KRACHT!
Kyusho Jitsu vind zijn toepassingen in alle krijgskunsten zoals onder andere: karate, ju jitsu, taekwondo, hapkido, aikido en is het belangrijkste onderdeel van de holistisch integrale krijgskunst Daochi Dim Mak.